Ne vedd meg! (1) Vertikális markolat

Új sorozatot indítok, “Ne vedd meg”" címen. A célom, hogy érveket, néhány esetben alternatív megoldásokat, adjak bizonyos fotós eszközök polcon hagyásához. Azon dolgok, amikről majd szó lesz ezekben a posztokban, se nem eredendően rosszak, se nem értelmetlenek, mégis, talán nincs is rá akkora szükséged, mint ahogyan azt gondolnád. Ha limitált a büdzsé (és kié nem az?), akkor talán érdemes átgondolni az érveimet. Ha egyetértesz velük, akkor az így megmaradt összeget elköltheted hasznosabb módon is: úgy, hogy valóban jobb képeid legyenek. Mondjuk utazásra.

 

Az első “Ne vedd meg!” kiegészítő a vertikális markolat.

Közel öt éven át, négy különféle (D)SLR gépemen volt vertikális markolatom, és soha nem éreztem őket különösebben hasznosnak. Egész egyszerűen azért, mert az előny, amit kínálnak, nem valós. Miért is hiszed, hogy szükséged van rá? Gondolom három okból.

 

1.: Több elem/akku fér bele, tovább lehet csere nélkül fotózni

Így van. A legtöbb gyári markolat képes kettő gyári akkut fogadni (és bizonyos típusok AA elemeket is), ami pontosan megduplázza az egyetlen feltöltéssel ellőhető képek számát. Igaz? Nos, nem. Ha így is, úgy is két akkut cipelsz, akkor a helyzet változatlan markolat nélkül is. Az egyetlen “veszteséged”, amit markolat hiányában el kell szenvedned, az a kb. húsz másodperc, amíg akkut cserélsz.

Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos fotózáshoz, markolat nélkül, csak két akkura lesz szükséged, míg markolattal négyre.

Ha hideg időben fotózol, akkor markolat nélkül a második, tartalék akkud a belső zsebedben lehet, meleg helyen, így valójában markolat nélkül tovább fotózhatsz, mint vele.

 

2.: Könnyebb álló elrendezésű képeket készíteni

Igen, talán tényleg kényelmesebb a gép fogása, ha hosszú időn keresztül, folyamatosan álló képeket lősz. De biztos ez a helyzet? Ha folyamatosan oda-vissza váltasz a vertikális és a horizontális elrendezés között, akkor a markolat használata lassítja/nehezíti a fotózást. Ugyanis, míg markolat nélkül csak egy csuklómozdulat az egész, addig markolattal való fotózásnál két kéz kell a fogás váltásához, ami nagyon körülményes, sőt, néha lehetetlen.

Ráadásul, a vertikális markolatnál megfogva a gépet, sosem érjük el mindazon gombokat, amiket hagyományos módon tartva igen. Lényegesen lassabban lehet például érzékenységet, vagy AF pontot váltani.

 

3.: Komolyabbnak tűnik vele a fényképezőgép

Erről nem nagyon szokás beszélni, de egészen biztos vagyok benne, hogy ez egy komoly motiváció lehet sokak számára. A vertikális markolat olyan “profi”…

Én ugyan még nem láttam kimutatást arra vonatkozóan, hogy a nagyobb fényképezőgép mennyiben javítja a csajozási/pasizási kísérletek sikeres kimenetelének arányát, de biztos vagyok benne, hogy nem túl sokkal. A méret nem mindig számít.

 

Az árából…

Egy középkategóriás fényképezőgép gyári markolatának és a folyamatos fotózáshoz szükséges két további akkumulátornak az árából eltölthetnél a pároddal egy hosszú hétvégét Prágában, Krakkóban, vagy bármelyik hazai nagyvárosban. Jobb buli, hidd el! :)

This entry was posted in Ne vedd meg!. Bookmark the permalink.

19 Responses to Ne vedd meg! (1) Vertikális markolat

  1. rivera says:

    Ez szerintem egyéni preferencia kérdése. Engem sem érdekel az 1-es és 3-as pont, viszont a 2-es számomra fontos. Hiába fotózok sokat és hiába tudom, hogyan kellene helyesen tartani portré módban a gépet, adott helyzetben – pl ha kapkodni kell, gyorsan pörögnek az események stb – nálam markolat nélkül nagyon sok az olyan kép, amikor az alany rendben van, de a háttér elmászik. Van erre egy szakszó, ami most nem jut eszembe, a lényeg hogy szerintem nagyon zavaró hatás, amit a portré markolattal szinte 100%-osan ki tudok küszöbölni.

    • Rabi Miklós says:

      Ezt az elmászós dolgot nem igazán értem. :(

      • rivera says:

        Arra gondolok, hogy a kép nem a hagyományos módon horizontálisan ferde, hanem az optikai sík van elrontva, kicsit fel/le mutat az obi. Ilyen problémám ha landscape módban fotózok soha nincs. Viszont grip nélkül portré módban, nagyon sok képet rontottam már el ha sietve kellett lőni.

  2. scarbantia says:

    Hülyeség. :-) Bocs. Persze megértem, a te szemszögedből teljesen rendben van, de próbálj meg néha mások fejével is gondolkodni, ha ajánlasz valamit.
    Nálam gyakran megesik, hogy esküvőt fotózok. Alapvetően fixeket használok, de van, hogy felcsavarom a 70-200-as telét. Próbáld meg kicsit hosszabban kitartani markolat nélkül úgy, hogy kevés a fény, még ISO 1600 mellett is reciprok érték alatt kell valamivel exponálni. Próbáltam, nem megy, kényelmetlen, ha hosszasabban tartom a gépet előbb utóbb leszakad a karom(lefele forgatva a markolatot valamivel jobban megtámasztható, de akkor nagyon nem áll kézre a gép, és a függőlegesért úgy is küzdeni kell). Így most, hogy vázat cseréltem, az első esküvő után az volt az első gondolatom, markolatot kell venni…

    Mindemellett kényelmesebb, hiába nagyobb, kiegyensúlyozottabb a gép, nem fittyed le a nyakamban, és mindemellett azért elfér az a pár apró szolgáltatás, mint dupla akku, stb. Egyébként meg az újabb gépek markolatán szinte minden elérhető, ami normál állásban is.

    • Rabi Miklós says:

      Nem olvastad el a dőlt betűs részt elég figyelmesen. A “talán nincs rá AKKORA szükséged” részt gondold újra kicsit. Nem azt mondom, hogy ez(ek) rossz dolgok, csak azt, hogy talán nem mindenkinek van rá(juk) szüksége.

      Egyébként sokáig volt 70-200/2.8-am és 400/5.6-om is, remekül meg voltam markolat nélkül is. Mivel ezek már kétkezes cuccok, így pont úgy tartottam őket, mint a puskákat, amíg lőttem: bal kézzel, a súlypont alatt megtámasztva. A jobb kéz csak “elsüt”, terhet alig visel.

  3. scarbantia says:

    Igazad, van, elnézést, a dőlt betűst nem olvastam. Valóban, a súly nagyobbik részét a bal kezed tartja, de emeld fel homlokmagasságban a jobb könyöked vízszintesen úgy, hogy semmi sincs a kezedben. Elég hamar kényelmetlen lesz, és zsibbadni fog. Géppel ez még rosszabb.

    Amúgy nemrég olvastam újra a 35/1,4-es tesztedet. Ott is határozottan nem értek egyet(amíg nem szorultam rá vastagon, én is nagyjából így gondoltam, minek egy 35-ös?), mondjuk a végén összefoglalod hogy mire jó, na de hogy speciális eset lenne egy egész alakos portré, vagy olyan eset ahol kell a fényerő? Szinte az egyik legfontosabb alapobjektívnek tartom, ahol fontos a nagyobb látószög, de nem szabad torzítania az objektívnek. Persze, mivel fix, ezért kell mellé egy 50-es, és 85-ös, de tökéletes hármast alkotnak, ha igazán jó minőség kell, és nagy fényerő, esetleg különleges hangulat egy-egy képnek.

    Amúgy meg, ahogy az első hozzászóló írta, “egyéni preferencia kérdése”.
    És minél több területet bejár az ember idővel, úgy fog rájönni, hogy mi az ami az adott helyzetben leginkább, kell, és mi az ami csak kolonc.

    • Rabi Miklós says:

      Írom is, hogy amennyiben sokáig használod vertikálisan, akkor kényelmesebb lehet. Majd valahogy úgy folytatom, hogy “ha viszont nem, akkor…”. Tehát ha Te sokat használod így, akkor a következő mondatok rád nem állnak.

      Igen, a 35mm-es fókuszhosszról már némiképp eltérően gondolkodom. :) bár mondjuk én nem vinnék mellé ötvenest, egy kistelével pont eléggé rugalmas párosod lehet, de ez tényleg egyéni ízlés dolga. Amúgy így sok év után újra átolvasva, tartom a véleményemet, nagyon keveseknek van rá szüksége. Az esküvő/rendezvény fotózás nem tömegsport. De ne offoljunk. Lesz még szó fókuszhosszakról is…:)

  4. Kováts says:

    Szia Miki!
    Én pár éve vettem észre, hogy hiába a markolat, ha gyorsan kell függőlegesbe állni, akkor nem váltok fogást, csak beforgatom és annyi. Mióta erre rájöttem, nem használom.
    A kisebb súly mellett előny még, hogy egy számmal kisebb táskába is elférek.

    Szia scarbantia!
    Mondd már meg, hogy hogyan éred el mondjuk egy 5D2/3 vázon az ISO gombot függőleges fogásnál?

    • Rabi Miklós says:

      Szia!
      Igen, persze, a kisebb táska tényleg valós előny. Mondjuk az általam használt Primus Minimus hátizsákba még pont befért a csupasz 5D2, de markolattal már biztosan nem tudtam volna begyömöszölni.

    • scarbantia says:

      Sehogy. De minek is? Ahogy más is megírta, nincs rá szükségem.
      Az 1/3-os ISO lépcsőt sem használom igazán ki. Fényviszonytól függően használok egy-egy értéket, de kb. 5 értéknél többet nem nagyon kell használjak(50-200-400-800-1600 (-3200)), ezekből is a legtöbbet az 50(szabad téren), a 200, a 800 és az 1600(templom, lagzi) megy.
      AV mód, 1.8 vagy annál fényerősebb objektív.

      • Rabi Miklós says:

        Teljesen mellékszál, de igazad van. Pl. én is csak 1EV-s lépcsőket használok, így gyorsabb. Bár, mióta viszonylag normálisan működik az autoISO (talán a 40D-ben jött be először?), azóta, ha csak nem állványozok, vagy nem akarok szándékosan bemozdulásos életlenséget, akkor mindig automatán van.
        De ettől függetlenül igaz, hogy (maradva mondjuk a Canon vázaknál), a felső LCD előtti gombokat és a hátlap legtöbb kezelőszervét (pl.: a “joystick”) nem éred el, hacsak nincs 20cm-es hüvelykujjad. :)

  5. Sziasztok!
    Általában egyetértek Mikivel, sőt nagyra értékelem az alaposságát és pártatlanságát. Nem is akarok vitába szállni a véleményével, mert valóban ahány szituáció annyi igény.
    Inkább csak a véleményemet szeretném kiírni magamból :-)
    Jómagam nagyon sok rendezvényt fotózok, jellemzően esküvőket. A fennmaradó időben utazások során készítek képeket. Évi 60-100e expót tekerek bele 2 db 5d MKII-be. Rendezvénynél számomra elengedhetetlen a portrémarkolat. A múltkor szervízben volt az egyik markolat – mintha a fél kezemet vágták volna le. Hiányzott a váz “vége”. Számomra természetes az átfordítás és az is, hogy egy területre érkezve felmérem a fényviszonyt és beállítom az ISO értéket. Innentől tiszta ergonómia és egyensúly, hogy igénylem a markolatot. Nem tartom lényegesnek, hogy állandóan váltogassak pl. 400 és 500 ISO érték között. Beállítom a biztonságosabb értéket és expózok. A többi gomb pedig kézre esik, illetve úgy programoztam át a gombokat, ahogy nekem kézre esik.
    Viszont ha utazok rögtön értelmet nyer, amit Miki ír. Nehéz a felszerelés, minden gramm számít és több idő van a kép megkomponálására. A repülőgépen és általában a cuccok cipelésénél a súlycsökkentés fontos dolog. Itt a felsorolt okok miatt le szoktam csavarni a markolatot és csak 1 vázat viszek. Ilyenkor szoktam megérteni, hogy Miki miért számolta fel a full frame-es felszerelését :-)
    Megírtam, uff én beszéltem.

  6. délivég says:

    :-) Annyira igaznak érzem a bejegyzést.
    És ugyanígy azt sem értem, amikor akis vázak ergonómiáján sírnak a tesztelők/vevők és ezzel indokolják a plusz markolatot. Hát nem pont a kisebb méret miatt vették mondjuk a PEN-t? (én már anno az OM-et is ezért választottam) És igen, ha nagy az objektív, úgyis azt támasztja az ember ballal.
    Amúgy meg hótigaz: kinek az ez, meg kinek az az. És ki mihez szokik hozzá. De a disputa szempontjából az se hanyagolandó, hogy Miki mihez szól hozzá.
    Köszönjük!

  7. kesztió says:

    Az én veszőparipám a négyzetes szenzor (mármint „csak” akkora, hogy 16:9-es képaránynál mind portrait, mind landscape állás esetén minden hasznos pixel a képkörön belül legyen).

    Ez DSLR-eknél probléma lehet, mert a teljes tükörmechanikát nagyobbra kell építeni, de MILC-eknél gyakorlatilag csak a nagyobb szenzor kell hozzá és egy plusz gomb a váltáshoz.

    Teljesen érthetetlen, hogy nem harapott még rá senki az ötletre, pedig egy csapásra megszüntetné az idétlenkedést a gép forgatásával –mennyivel könnyebb lenne csak egy gombbal váltani az álló és a fekvő üzemmód között!

  8. Topoly Tibor says:

    Alapvetően egyetértek Mikivel, hasonló megfontolásokból hagytam el a markolat beszerzését. Szűkös körülmények között (értsd anyagiak, csomagméret, egyebek) bőven elhagyható. Szerintem akkor érdemes megvenni, amikor tényleg megkönnyíti a fotózást.
    Logikus érveket hoz az írás, végig kell gondolni. Például a 2 akku így is 2 és markolattal is; külön jópont, amit a hideggel kapcsolatban ír.
    Miki nem veti el a markolat használhatóságát, csupán az elhagyható dolgokra tesz javaslatot. Azok pedig, akiknek munkájuk a fotózás vagy egyáltalán sokat fotóznak, kikísérletezik és beszerzik a számukra megfelelő felszerelést, adott esetben a minőségi markolatot.

  9. Pingback: Utángyártott portrémarkolatok Nikon D7000-hez (MB-D11) (Harder)

  10. Békési Csaba says:

    Szia!

    Először is nagyon tetszik az oldalad, és az írásaid. Jó dolog amit elkezdtél.
    Én jelenleg egy D3100-at használok, ami céges gép, tehát nem én választottam.
    Első fogásra éreztem hogy kell hozzá markolat, ugyanis olyan kicsi a váz a kezemhez képest, hogy gép sarka a majdnem a tenyerem közepébe esik, és ez kényelmetlen. (Nem vagyok egyébként egy nagy kezű ember.)
    Amikor megvettem a pár ezer forintos utángyártott markolatot az e-bay-ről, persze a kollegáimtól kaptam hogy frenkizek. Igaz, tényleg jobban néz ki, de mikor erre odaadtam nekik hogy fogják meg a gépem markolattal, belátták, hogy sokkal jobb.
    Mivel szoktam vele videókat készíteni, vettem hozzá utángyártott chip-es akksit is pici pénzért. Amíg az egyik használatban van, addig a másik tölthető, és működés közben is lehet cserélni, úgy hogy nem áll le a felvétel. Hasznosnak tartom, de ahogy írtad sokak fölöslegesen költenek ilyenre.

  11. Ifj. Szuperát says:

    Üdv!

    Néhány gondolat:
    Markolat nélkül már rég eladtam volna a 450D-met. Egyszerűen nem lehet normálisan megfogni. Ha néha leveszem róla a gripet, hogy 220 voltos adapterrel tudjam hajtani, megdöbbenek milyen kaka az ergonómiája. (igaz, lapátkezem van)
    Persze mit várjon az ember egy olyan váztól, amit 12 éves japán gyerekek kezéhez terveztek. Ha megfogható, kézbeillő vázat akar az ember, csak az XXD-XD vonal marad.

    Marcsához visszatérve: speciális előnye hogy timelapse zárkínzás alkalmával nem kell akkut cserélni és ezzel megszakítani a sorozatot, és baromi sok képet bír. Rögzített expoval, manuálfókuszszal, kikapcsolt kijelzővel egyszer 4000+ képet nyomtam vele egy timelapse szériában, +3 fok Celsiusban. :)
    Másik előnye: sokkal kiegyensúlyozottabb a gép, pl nyakba akasztva egy nehezebb nagylátóval (pl 11-16/2.8) állandóan orra akar bukni markolat nélkül, míg markolattal majdnem tökéletes egyensúlyban van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>